Rzodkiew – zimowe super food

Katarzyna Tyczyńska

Certyfikowana naturopatka, Terapeutka Klasycznej Medycyny Chińskiej, wykładowca

Stare chińskie przysłowie mówi: “Jedz rzodkiew zimą a imbir latem, a lekarz będzie trzymał się od ciebie z daleka”. 

W każdej dobrej restauracji chińskiej do dania głównego zwykle podaje się rzodkiew, najczęściej w wersji kiszonej. Dlaczego Chińczycy już w starożytności cenili to niezwykłe warzywo i do tej pory jadają je dużo częściej niż my?

rzodkiew, rzodkiewka, rzepa

Rzodkiew, rzodkiewka, ale również rzepa posiadają właściwości poruszania Qi, a kiedy Qi płynie czujemy się dobrze. To jeden z kluczy do naszego zdrowia.  Warzywa te mają zimną termikę i są ostre w smaku, im bardziej intensywny smak, tym działanie poruszające Qi będzie silniejsze. Niektórzy przypisują rzodkwi również smak słony, który jest w stanie zmiękczać nagromadzone masy.

Rzodkiew a układ pokarmowy

Warzywa wnikają do meridianów Żołądka, Śledziony i Pęcherzyka Żółciowego  wspomagając trawienie, jak również pomagając usuwać złogi np. z pęcherzyka żółciowego. Rzodkiew odblokowuje nagromadzenie pożywienia, które może generować gorąco. Ich zimna natura i ostry smak będą przełamywać zastoje w środkowym ogrzewaczu.  Konsekwencją tego będzie upośledzenie trawienia i gromadzenie się Wilgoci i Śluzu.

rzodkiew-medycyna-chinska-katarzyna-tyczynska

Rzodkiew a układ oddechowy

To cenne warzywo będzie świetnie usuwać śluz z Płuc. W Medycynie Chińskiej mówi się, że Śledziona (układ pokarmowy) produkuje Śluz, który potem magazynowany jest w Płucach.

Sok z rzodkwi, czy rzepy jest świetnym lekarstwem na uporczywy kaszel z żółtą wydzieliną, zablokowane zatoki oraz usuwanie uporczywej flegmy. Jej ostry smak może podrażniać żołądek, więc u osób, u których jest on osłabiony wskazane jest używanie syropu z rzepy z dodatkiem cukru.

Przepis:

Rzepę lub rzodkiew zetrzyj na tarce. Układaj ciasno w słoiku zasypując cukrem.

Rzodkiew lub rzepę warto dodawać do zupy mocy, aby ułatwić jej trawienie i równoważyć energetycznie.

Lai Fu Zi – nasiona rzodkwi

Nasiona rzodkwi używane są w ziołolecznictwie medycyny chińskiej i mają podobne działanie do surowego warzywa. Należą do kategorii ziół usuwających stagnację pożywienia oraz wzdęcia. Leczą przewlekły kaszel z wydzieliną oraz astmę. Usuwając śluz zalecane są osobom z podwyższonym ciśnieniem na tym właśnie tle.  

Rzodkiew jest ostra (ew. słona), zimna, wnika do meridianów Żołądka, Śledziony i Pęcherzyka Żółciowego

Dlaczego jednak chińscy lekarze zalecają rzodkiew zimą?

Zima to pora roku o charakterze najbardziej Yin. Nasza energia Yang jest zanurzona głęboko w ciele. We wnętrzu jest dużo więcej ciepła i Qi, niż latem. To dlatego właśnie, zima to najlepszy czas na wzmacnianie organizmu. Nasz układ pokarmowy działa sprawniej, by dostarczyć nam więcej energii potrzebnej do ogrzania ciała.  Długogotowane, bogate w składniki odżywcze pokarmy są często ciężkostrawne i łatwo mogą prowadzić do stagnacji pożywienia. Sytuację pogarsza osłabiony Żołądek, co w dzisiejszych czasach jest częste.

Dodawanie rzepy, czy rzodkwi do posiłków ułatwia trawienie oraz zapobiega tworzeniu się zastojowego gorąca w układzie pokarmowym, skutkującego dalszymi komplikacjami zdrowotnymi, o których pisałam wyżej.  Z mojej praktyki wynika, że stosowanie tej zasady zmniejsza ryzyko występowania chorób infekcyjnych zwłaszcza u dzieci, które często wynikają z zastojowego gorąca pochodzącego z układu pokarmowego.

 

 

rzodkiewka-medycyna-chinska-tyczynska

Dla kogo rzodkiew nie jest wskazana?

Rzodkiew nie będzie wskazana dla osób z wewnętrznym zimnem, które objawiać się może jako biegunki. Uważać na nią powinny również osoby z wolem tarczycy.

 Pamiętaj, że nigdy nie powinieneś samodzielnie wybierać składników TCM, w szczególności ziół. Produkt TCM prawie nigdy nie jest spożywany samodzielnie, ale jako część np. formuły zawierającej kilka komponentów, które działają razem. Stosowanie zaleceń dietetycznych, czy terapii ziołowych zawsze powinna być poprzedzona diagnozą energetyczną organizmu u terapeuty TCM.

OSTATNIE WPISY NA BLOGU

Blog

Zapisz się na mój newsletter

Dziękuje. Zapisałeś się właśnie na mój newsletter!

Share This