Warzywa chłodne termicznie

Katarzyna Tyczyńska

Certyfikowana naturopatka, Terapeutka Klasycznej Medycyny Chińskiej, wykładowca

Latem w sposób szczególny powinniśmy zadbać o płyny ciała. Dobrym sposobem na ugaszenie pragnienia i usunięcie gorąca, które może akumulować się w ciele będzie wybieranie chłodnych termicznie warzyw. Czy jednak jadanie ich na surowo będzie dobrym pomysłem na wszystkich?

Odpowiedź na powyższe pytanie jest prosta- z punktu widzenia dietetyki medycyny chińskiej, niewiele jest produktów, które są dobre dla wszystkich. Podobnie jest z warzywami chłodnymi termicznie, które wydają się oczywistym wyborem kiedy chcemy ochłodzić nasz organizm. 

ziola-chloden-termicznie-tyczynska

Jeśli jednak masz słaby układ trawienny, to nie przyswajasz odpowiednio składników odżywczych. Nie możesz ich strawić z powodu braku “ognia trawiennego Yang” i jadanie “na surowo” nie jest wtedy dobrym pomysłem.

Czym objawia się słabośĆ układu pokarmowego, czyli Niedobór Qi Śledziony?

Niedobór Qi Śledziony możesz zdiagnozować u siebie, gdy na co dzień towarzyszą Ci poniższe dolegliwości:

  • stale brak Ci energii
  • szybko się męczysz
  • masz luźne stolce
  • często są w nich niestrawione resztki pożywienia
  • masz tendencję do marznięcia
  • dokuczają Ci wzdęcia i gazy
  • trudno Ci skupić uwagę z powodu zamglonego myślenia

Niedoborowi Qi śledziony towarzyszy często niedobór Yang Nerek i Śledziony. Zbyt wychładzająca dieta, nawet latem, będzie te oba stany pogłębiać. Są to wzorce często diagnozowane u osób chorych na niedoczynność tarczycy, borykających się z otyłością. Objawami towarzyszącymi są wtedy (oprócz opisanych wyżej):

  • słabość kolan i dolnej części pleców
  • tendencja do przeziębień
  • impotencja
  • bezpłodność
  • zimne kończyny
  • na polu psychicznym- wycofanie, niechęć do aktywności zarówno fizycznej, jak i mentalnej

Język prawdę Ci powie

Spójrz na swój język. Jeśli zauważysz na nim odciski zębów (brzegi języka są pofalowane) to cierpisz właśnie na Niedobór Qi lub Yang Śledziony.  Z powodu akumulacji patologicznej Wilgoci (układ pokarmowy nie działa prawidłowo i zamiast tzw. cennych płynów produkuje patologiczne), co odzwierciedla się na języku. Jest on spuchnięty i nie mieści się w przestrzeni między zębami.

W takim wypadku warto grillować warzywa chłodne termicznie, gotować je i dusić – nawet latem, dodając aromatyczne przyprawy jak: majeranek, tymianek, oregano, bazylia, lubczyk i inne. Nasza Śledziona odwdzięczy się nam za to lepszą odpornością w okresie jesienno-zimowym.

warzywa-chlodne-termicznie-tyczynska

OSTATNIE WPISY NA BLOGU

Blog

Zapisz się na mój newsletter

Dziękuje. Zapisałeś się właśnie na mój newsletter!

Share This